A 7 szokás

Feleségem pedagógus, egy iskolában tanít. Egyik feldúlva jött haza munkahelyéről. Mondta, hogy egy tréningre küldték, amelyet a munkahelye szervezésében tartottak. Kérte, hogy nézem meg, hogy milyen dolgokat kell neki tanulnia. Az asztalra dobta a könyvet amit ott kapott.

Sean Covey - A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása

Felvettem és el kezdtem olvasni. Le nem tudtam tenni, amig át nem futottam az egész könyvet. Olvasása közben számtalanszor volt “aha” élményem: a már lassan huszonötéves vezetési tanácsadói tapasztalataimat olvastam benne rendszerezve. És nagyon sajnáltam, hogy amikor fiatalabb voltam akkor nem találkoztam ezzel a könyvvel

Sean Covey – “A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása” című könyv kapható például itt

Megvettem a könyv felnőtteknek szóló változatát. Egy következő cikkemben arról fogok írni.

Remélem, hogy segítségére voltam!

Ne gondolkodjon, kérdezzen! Várom megkeresését!

Elképesztő sikereket kívánva:

Hollókövi Béla
CMC – bejegyzett vezetési tanácsadó

Az adott cikk linkje: https://hollokovi.hu/2020/01/18/a-7-szokas/

Újabb Celonis minősítést szereztem

Újabb Celonis minősítést szereztem. Tovább folytatom a Process Minning technológiával való ismerkedést

Lásd bővebben: https://www.celonis.com/

Hastag: #CelonisCertified

Az adott cikk linkje: https://hollokovi.hu/2019/12/14/ujabb-celonis-minositest-szereztem/

Celonis minősítést szereztem

Az elmúlt pár héten elkezdtem foglalkozni a Celonis Process Minning technológiával. Lásd bővebben: https://www.celonis.com/

Az alábbi minősítéseket szerezem meg:

Hastag: #CelonisCertified

Az adott cikk linkje: https://hollokovi.hu/2019/11/24/celonis-minositest-szereztem/

Irány az Infortér 2019 konferencia

Idén is részt veszek az Infotér 2019 konferencia 1. és 2 napján. A konferenciát idén ismét a szokásos helyszínen a Balatonfüreden az Anna Grand Hotelben rendezik meg  október 15. és 17-e között.

Találkozunk az Infortér-en!

Elképesztő sikereket kívánva:

Hollókövi Béla
CMC – bejegyzett vezetési tanácsadó

Az adott cikk linkje: https://hollokovi.hu/2019/10/05/irany_az_infoter_2019_konferencia/

Szoftverfejlesztők, akik nem akarnak beköltözni a házába!

Az általános modell szerint a meglévő szoftverfejlesztő partnere leszállítja a szoftver terméket, majd fokozatosan egyre több feladatot fog ellátni ön mellett: üzemeltet, hibákat javít és továbbfejleszt. Célja, hogy nélkülözhetetlenné váljon, üzletmenete függjön szolgáltatásaitól, akkor is, ha nincs vele megelégedve. Lecserélésük elképesztő összegbe kerül és következményei gyakran üzletileg és anyagilag is nehezen becsülhetők, ezt nevezik átállási költségnek.

Az ilyen cégnek a távozás nem érdeke, így mindent meg fog tenni azért, hogy az átállási költséget feltornázza, ezzel un. hotelcsapdát állít: ki lehet ugyan lépni az együttműködésből, de ennek költségei magasak és konfliktusokkal jár, emiatt az ilyen döntések későn születnek meg.

Hogyan lehet az átállási költséget drámaian csökkenteni, a hotelcsapdát megszüntetni?

Agile Delivery Team-ek (ADT-k) alkalmazásával mindez ez megvalósítható! Lényege, hogy a kimagasló szoftverminőség és az erős üzleti- és termékszemlélet miatt a megbízó nem kerül hotelcsapdába. Úgy dolgoznak, mint a jó kőműves, aki nyilván nem akar beköltözni az épülő házadba, de úgy építi, mintha a sajátja lenne.

Hogy tudjuk mindezt megtenni?

 • A rutinos Agile Delivery Team-ek akár 300%-kal hatékonyabbak egy átlagos csapatnál, mert tudnak az üzlet fejével gondolkozni, az elemzők szemével látni, a felhasználók érdekeit beépíteni.
 • A vállalati stratégiát a termékekkel összhangba hozó, szigorú és folyamatos tervezési eljárásokat követünk.
 • Az 5 tervezési szinten a delivery team számára adott speciális inputok a kulcs a hiperproduktív fejlesztési szállításhoz.
 • Automatizált eszközeink és kiemelt szakmai felügyelőink a minőségi, fenntartható szoftver elkészültét biztosítják.
 • Kizárólag működő, kifogástalan minőségű terméket adunk át rendszeres demó eseményeken (öntől függ, hogy kéthetente vagy havonta).
 • Folyamatosan biztosítjuk a transzparenciát és a progress kontrollingot, hogy lásd mi készült el, mennyi van még hátra és a jelenlegi tudásunk és méréseink alapján mikorra készül el.

Mennyibe fog kerülni ez önnek?

Kiválóan felkészült, gyakorlott fejlesztők alkalmazása minden esetben költséges. Számára a kifejlesztett termék kedvező árát csapatunk igen magas hatékonysága biztosítja.

További előnyt jelenthet, hogy már két héttel a fejlesztés megkezdése után működőképes szoftvert mutatunk be, amit élesben tesztelhetnek a potenciális ügyfelei, felhasználói. Ne feledkezzen meg arról, hogy az idő pénz!

Ha mindez még nem elegendő, további előny, hogy az ADT alkalmazásának költsége fix és tervezhető. A feladat elvégzése két részből áll: termékfejlesztési és a szoftverfejlesztési feladatokból. Mindig, minden lépésben előre egyeztetünk az ügyféllel és egy hónapra előre lebontjuk a munkát, megbecsüljük a szükséges erőforrásokat és az ügyfél elfogadja az erőforráslehívót. A hónap végén elszámolunk a tényleges erőforrás felhasználással, miközben napi szinten is tudunk beszámolni az előre haladásról, folyamatosan bemutatjuk adjuk át az elkészült szoftvermegoldásokat.

Ha befejeztük a munkát, akkor a mi csapatunk levonul és nem okoz további költséget az ön számára.

További információ ért kattints ide

Remélem, hogy segítségére voltam!

Ne gondolkodjon, kérdezzen! Várom megkeresését!

Elképesztő sikereket kívánva:

Hollókövi Béla
CMC – bejegyzett vezetési tanácsadó

Az adott cikk linkje: https://hollokovi.hu/2019/02/23/szoftverfejlesztok-akik-nem-akarnak-bekoltozni-a-hazaba/

Elkészült az Adatkezelési Tájékoztató

A GDPR megfeleléshez elkészült az új Adatkezelési tájékoztató!

Az adott cikk linkje: https://hollokovi.hu/2018/11/25/elkeszult-az-adatkezelesi-tajekoztato/

Referenciáim frissítése

Frissítettem referenciáimat itt.  Javaslom tekintse meg referenciáimat és döntsön mellettem!

Ha valamelyik referenciám felkeltette érdeklődését, lépjen kapcsolatba velem.

Remélem, hogy segítségükre voltam!

Elképesztő sikereket kívánva:

Ne gondolkodjon, kérdezzen! Várom megkeresését!

Hollókövi Béla
CMC – bejegyzett vezetési tanácsadó

Az adott cikk linkje: https://hollokovi.hu/2018/10/18/referenciaim-frissitese/

A földön pattogó labdák nyomában…

Ki nem ismerné azt a helyzetet, amikor valamilyen üggyel nem foglalkozik senki,  megoldása “lóg a levegőben“. A szervezeten belül senki sem érzi magáénak a feladatot, hogy megoldja, továbbvigye, hatásait elemezze!  Az idő csak múlik, és nem történik semi. Pedig lehet, hogy valaki vár a válaszra, vagy a feladat megoldatlansága a szervezeten belüli folyamatokat blokkol. De az is lehet, hogy ha foglalkoznánk vele, előnyökkel élhetnénk, vagy az kinyert információk segítenék kockázatmenedzsmentünket.

Könnyen belátható, hogy az ilyen “földön hagyott labda” önmaga is kockázatot jelent szervezetünk számára.

Mit lehet tenni? 

Az ilyen ügyek kezelésében a legfontosabb, hogy azonosítsuk azokat. Ne engedjük meg, hogy a beérkező feladatoknak, leveleknek, dokumentumoknak ne legyen felelőse. Érjük el, hogy a felelős értékelje a beérkezett információt és ha nincs hatásköre megoldásához, juttassa a megfelelő hatáskörrel rendelkező munkatárshoz.

Természetesen azoknál a szervezeteknél, ahol sok ilyen földön pattogó labda van, az első lépésnek a rendrakásnak kell, hogy legyen. Gondoskodni kell az elfekvő ügyek azonosításáról, majd ki kell osztani azokat a megfelelő hatáskörrel, felelősséggel rendelkező munkatársnak megoldásra. Ha nincsenek a hatáskörök és felelősségi körök kiosztva, akkor határozzuk meg és szabályozzuk azokat!

Honnan tudjuk, hogy ki a felelős?

A feladat, felelősség, hatáskör ábrázolására egyik hasznos módszer az un. “RACI mátrix“. Íme alább egy minta: 

Forrás: http://bit.ly/2xeq2VD

A RACI mátrix soraiban az egyes feladatok, felelősségi körök találhatóak. Az oszlopaiban az egyes szerepkörök vannak. A szerepkörök személlyel, vagy személyekkel azonosíthatóak.  A szerepkörök használata azért célszerű, mert így könnyebben megoldható a helyettesítés kérdésköre szabadságolás, vagy esetleg betegség idején. Az egyes mátrixponton levő jelek, az adott szerepkörben levő személy, adott feladattal kapcsolatos szerepét mutatja be:

 • R = Responsible: Az a személy, aki ki lett jelölve a feladat elvégzésére;
 • A = Accountable: Az a személy, aki a feladattal kapcsolatban a végső döntést hozza;
 • C = Consulted: Az a személy akinek kikérik a véleményét a döntés előtt;
 • I = Informed: Az a személy, akit informálni kell a hozott döntésről.

A gyakorlatban azonos szerepben szerepelhet több személy is. Például fejlesztő, vagy értékesítési  csoportunk van. Emiatt az “R”, Responsible szerepkör értelmezése egy kicsit elmosódott lesz: ki lesz valójában az a személy, akihez fordulni lehet az adott feladattal kapcsolatban?  Kinek adjuk pontosan oda a földön pattogó labdát? Én jobban szeretem a fenti szerepkörlistát egy “S” szereppel kiegészíteni:

 • S = Support: Azok a személy, akik részt vesznek a feladat megvalósításában.

Így egy, a szakirodalomban “RASCI mátrixnak” nevezett eszköz jön létre.

Jellemző hibák

 • Soronként legalább egy “R” szerep szükséges. Hiba, ha nincs soronként egy “R”! Ő az a személy, aki számon kérhető az adott feladat végrehajtásáért. Ugyan akkor, ha nem használják az “S” szerepkört, akkor több felelős személy lesz, egy adott soron belül: több oszlopban fog szerepelni “R” betű. Igen ám, de ki lesz az aki lesz aki fel fogja kapni azt a bizonyos labdát? Ki lesz aki a feladatért számon kérhető?
 • Soronként egy “A” szerep szükséges. Hiba, ha nincs soronként egy “A”. Ebben a szerepkörben szereplő személy a döntéshozó. Nehezen elképzelhető, hogy a feladattal kapcsolatban nem születnek döntések!
 • Egy cellában egyszerre szerepel “R” és “A” is. Ezt a helyzetet érdemes kerülni, mivel csak speciális helyzetben képzelhető el az, hogy valaki a saját munkáját fogadja el.
 • Hiba, ha az “A” szerep túl magas szinten jelenik meg: magas szinten levő vezető nem látja át a problémát, nehezen elérhető,
 • Hiba, ha túl alacsony szintre kerül az “R” szerep vannak olyan feladatok, amelyeket egy középvezető sem végez el.

Remélem, hogy segítségére voltam!

Ne gondolkodjon, kérdezzen! Várom megkeresését!

Elképesztő sikereket kívánva:

Hollókövi Béla
CMC – bejegyzett vezetési tanácsadó

 

Az adott cikk linkje: https://hollokovi.hu/2018/03/13/foldon-pattogo-labdak-nyomaban/

Nyugtalanság…

falling-dominoes-575316-m

Ma éjszaka felébredtem. Nyugtalanul forgolódtam. Mindenféle járt az eszemben: Ígértem valakinek egy visszahívást, amelyet elfelejtettem megtenni. Van egy problémám, amely eszembe jutott, nem tudom, hogy miképpen fogom megoldani, pedig a határidő közeleg. A gyerekeknek hétvégén programot ígértem. A héten feleségemmel sportoltunk, milyen jó volt, frissen, felszabadultan jöttünk ki a sport után! Egy levélben, amelyet elküldtem kimaradt egy fontos gondolat. Hűha, el ne felejtsem pótolni! A bejövő posta halmokban áll és nagyon sok a feldolgozatlan levelem. Nem mentem el a postára egy ajánlott küldeményért, remélem nem küldték vissza.. A jövőhéten megint rengeteg programom lesz, mikor fogok már ezen feladatok megoldásával foglalkozni?  A feleségem is mondott valamit, de mi is volt az?

És így tovább, csak forogtam az ágyban….

Aztán felkapcsoltam az éjjeli lámpát, elővettem egy cetlit és az alábbi három mondatot írtam fel rá:

 1. Minden feladatot le fogok írni!
 2. Sport
 3. Hétvége a családé, nem dolgozom!

Ezt követően a fal felé fordultam  és elaludtam.

Nagyon fontos volt mindhárom gondolat számomra! Az a feladat, amit leírok, már nem terheli a lelkiismeretemet. A leírásával megkönnyebbülök, hogy nem kell félni, hogy elfelejtem! Később ezeket persze rendszerezhetjük, priorizálhatjuk. A feladatokkal kapcsolatban minden esetben kell tudni “NEM”-et mondani: csak úgy szabad feladatokat vállalni, hogy az egészségre, magunkra és a családra kell, hogy idő maradjon!

Ajánlott irodalom, hivatkozás:

És még egy gondolat: A bevezető történet tényleg megtörtént. Csak tudtam a megoldást! A két könyvet, szívből ajánlom mindenkinek.

Remélem, hogy segítségére voltam!

Ne gondolkodjon, kérdezzen! Várom megkeresését!

Elképesztő sikereket kívánva:

Hollókövi Béla
CMC – bejegyzett vezetési tanácsadó

Az adott cikk linkje: https://hollokovi.hu/2018/02/20/nyugtalansag/

Kerülje el Ön is a kockázatokat! (2. rész)

Dominó effektus (CC BY 2.0)

Az előző bejegyzésemben a kockázatokkal kapcsolatos legfontosabb fogalmakat  foglaltam össze. A kockázatmenedzsmentnek könyvtárnyi irodalma van. Mostani cikkemben rendkívül nehéz feladatra vállalkozom – messze a teljesség igénye nélkül – a kockázatmenedzsmenttel szeretnék foglalkozni, annak érdekében, hogy felhívjam annak jelentőségére figyelmüket.

Minden cselekedetünket meg kell, hogy előzze a kockázatok értékelése!

Ennek elmulasztása esetén könnyen úgy járhatunk, mint a mellékelt ábrán a karosszékben ülő úr. Úgy tűnik számomra, hogy ő sem sokáig fog karosszékében ülni, pedig csak időben szólni kellett volna a fiúnak, hogy ne indítsa el a folyamatot! Gondoljuk csak meg, hogy van-e most már lehetősége a hatások csökkentésére?  (Az frappáns ábráért külön köszönet OperationPaperStrom -nak CC BY 2.0)

Hogyan hatnak a kockázatok?

Fontos ismernünk a kockázatok hatásmechanizmusát! Egy folyamatban a kockázatot (az esetleg bekövetkező negatív hatást), minden esetben egy esemény váltja ki. Ez a kiváltó ok.

Megelőzés (prevenció): A negatív hatást meg lehet előzni, hogy ne következzen be a kiváltó esemény, vagy ha be is következik ne jelenjen meg a negatív hatás.

Hatás csökkentése (korrekció): Azt követően, hogy a kiváltó ok bekövetkezik, a negatív hatás csökkentésére irányul.

A fenti ábra segítségével könnyen megértheti az egyes fogalmakat:

 • Kockázat: felborul a karosszék és megsérül a benne ülő úr;
 • Kiváltó ok: fiú eldönti az első dominót;
 • Megelőzés: fiút nem hozzuk abba a helyzetbe, hogy az első dominót eldöntse. Például olyan utasítást adunk neki, vagy csak egyszerűen megakadályozzuk, hogy ezt megcselekedje. Megoldás lehet az is, ha olyan struktúrát hozunk létre, amely nem engedi végigmenni a dominó effektust;
 • Hatás csökkentés: Miután a fiú ellökte az első dominót a bekövetkező hatás csökkenthető, például azzal, ha kiszedünk a rendszerből néhány dominót, vagy az utolsó dominót odacsavarozzuk, de csökkenti a hatást az is, ha az úr feláll a karosszékből (mert akkor nem fog megsérülni).

Mit tehetünk kockázatainkkal?

Kockázatok kezelésével kapcsolatos választási lehetőségek

A kockázatokkal kapcsolatos elképzelhető megoldások a következőek:

 1. A kockázatok elhárítása: Azt jelenti, hogy nem teszik ki a vállalatot nagyon kockázatos tevékenységek gyakorlásának.
 2. Csekély kockázatok eltűrése: A károk, veszélyek, kockázatok hatásának csökkentését célozzák, de figyelembe veszik azt is, hogy bizonyos kockázatokkal együtt kell élni. Például az, aki autót vezet, tudja, hogy előfordulhat saját hibáján kívül is baleset.
 3. A kockázatok kezelése: Olyan stratégia alkalmazását jelenti, amellyel mérsékelni lehet a kockázatot (pl.: baleset- és egészségvédelmi vizsgálatok előírása a projektmenedzsment-szerződésben).
 4. A kockázatok megosztása: Jelentheti például biztosítási szerződés megkötését, amely fedezetet nyújt bizonyos veszteségekre, vagy bizonyos munkarészek alvállalkozónak való kiadása.

Hogyan mérjük a kockázatainkat?

A kockázatok értékelésének, mérésének komoly gyakorlata van. Gondoljunk csak a biztosító társaságokra, a hitelintézetekre, vagy az élelmiszer-biztonsági kérdésekre. Ennek megvan a saját matematikai apparátusa, vannak komoly szakemberek, akik a kockázatok elemzésével, értékelésével foglalkoznak. De most nem ebbe az irányba szeretnék elmenni!

Bizonyára emlékeznek arra, hogy készítettem önöknek egy kis eszközt a döntéshozatal támogatására itt. Most kitérhetünk arra, hogy miképpen lehet ebben a modellben egy-egy feladatnak a kockázatait összességében megbecsülni?

Ebben az esetben is a komplexitás becslésére már itt ismertetett “planning poker” módszer használható. A módszer megfelelő alkalmazás mellett a gyakorlati igényeket általában kielégíti.

Ebben az esetben is fontos, hogy a feladatlistát kockázatok szempontjából egy olyan csapatnak kell értékelnie, aki az adott terület szakértői, és akik képesek az adott feladatcsomagot megoldani (rendelkeznek a feladatcsomag megoldásához szükséges összes kompetenciával).

Az értékelés folyamata hasonló az itt leírt folyamathoz, csak ebben az esetben a kártyákon látható számok, a kockázat mértékét jelentik. Például az 1/2 azt jelenti, hogy a feladat megoldása nem kockázatos. A 100-as pedig azt, hogy annak megvalósításában a szakember igen nagy kockázatot lát.

Ezzel a módszerrel, elég jó becslésünk alakult ki, az egyes feladatok kockázatairól.

Ne gondolkodjon, kérdezzen! Várom megkeresését!

Elképesztő sikereket kívánva:

Hollókövi Béla
CMC – bejegyzett vezetési tanácsadó

 

Az adott cikk linkje: https://hollokovi.hu/2018/02/08/kerulje-el-on-is-a-kockazatokat-2-resz/