Return to Mit terveztünk 2020-ra

Mentális egészség

Miért fontos a mentális egészség megőrzése?

Biztos vagyok benne, hogy amikor Ön élelmiszert vásárol, gondosan megnézi a vásárolt élelmiszer szavatosságát. Bolond, aki lejárt élelmiszert vásárol! Otthon a megromlott élelmiszert kidobja, nehogy a baj átterjedjen más, még használható élelmiszerekre.

A munkavállaló mentális egészsége az ő szavatossága. Ha lejár a szavatossága, akkor már nem tudnak úgy részt venni a termelésben, mint korábban. teljesítmény romlik, súlyos esetben ott is hagyja a céget. Ráadásul a mentális zavarok a szervezeten belül könnyen terjednek, kihathatnak más munkavállaló mentális egészségére.

Kis cég kis baj, nagy cég nagy baj?

Nem! Nagy cégnél is nagy bajokat tud okozni egy mentális zavarokkal küzdő munkatárs, de a teljes létszámhoz képest ennek hatása, az okozott kár relatíve kisebb, bár nem elhanyagolható. Minél kisebb a cég, annál nagyobb a probléma. Egy 100 fős vállalkozásnál egy munkatárs mentális zavara a szervezet 1/100-ad részét, az az 1%-ot jelent, ugyan ez a probléma egy 5 fős cégnél már 1/5-öd részt, tehát 20%-ot jelent.
Tehát minél kisebb a cég, a mentális egészség biztosításában a vezetőknek annál nagyobb a felelőssége! Természetesen a nagyobb cégeknél is óriási problémát jelentenek a mentális problémák.

Mibe kerül ez nekem? Milyen károkat okoz?

Egy átlagos munkatárs havi költsége manapság 1.000 eFt felett van, jobban fizetett munkatársak esetén ez az összeg könnyen elérheti akár a havi 2.000 eFt-ot is.
Számoljunk havi átlagban 1.200 eFt/hó bérköltséggel! Egy 100 fős cégnél az éves bérköltség 1.200e x100x12 = 1.440 Mrd Ft. A cég belső viszonyaitól függően egy fő mentális problémája akár 5-8 főt is érinthet, ez azt jelenti, hogy éves szinten a tulajdonos 72 -115 mFt-nyi befektetése nem 100%-an teljesít. Azt gondolom, hogy ezek a veszteségek nem elhanyagolhatók, jelentősen ronthatja a profitabilitást!

További költségek

A mentális problémákkal küzdő dolgozó előbb-utóbb elmegy. Ez azonban további költségekkel terheli meg a vállalkozást:

  • A távozó munkatárs végkielégítése, ha van neki;
  • A távozó munkatárs kapcsolatrendszerében keltett zavarokat ott hagyja, továbbra is lesznek olyan munkatársak, akik teljesítménye nem 100%;
  • A távozó munkatárs olyan tudást vihet magával, amely hiányozhat a vállalkozás életéből;
  • A távozó munkatársat pótolni kell. A vállalkozást terheli a keresés, az új munkatárs képzésének, beilleszkedésének költsége;
  • Addig ameddig az új munkatárs be nem illeszkedik és 100%-os teljesítményt nem hoz, addig helyettesíteni kell. A helyettesítő munkatárs, ameddig helyettesít nem tud 100%-ban saját munkájával foglalkozni, ez is veszteség.

Ezeknek a veszteségeknek a nagysága elérheti a kieső munkatárs több havi bérét.

Mit lehet ebben a helyzetben tenni?

Ne hagyjuk „megromlani” az „árut”, azaz folyamatosan és kiemelten figyeljünk az irányításunk alatt levő dolgozók mentális helyzetére, állapotára. Minden vállalkozásnak érdemes folyamatosan figyelni erre a kérdésre.

Partneremmel Kasek Rolanddal készülünk arra, hogy 2020 folyamán olyan diagnosztikai eszközt vezessünk be, amely objektív eredményekben mérhető fejlesztést tesz lehetővé. A tervezett szolgáltatás költsége már az első évben többszörösen megtérül az azt igénybe vevő vállalkozások számára.

A felmérés eredményeképpen kiderül, hogy hol vannak a szervezeten belül olyan problémák, amelyek egyéni, csoportos vagy szervezeti szintű beavatkozást igényelnek, és a megoldás implementációját és utótesztelését is elvégezzük.

Partenem Kasek Roland teljesítmény-pszichológus, aki a mentális egészség védelmére, a teljesítőképesség megőrzésére és fejlesztésére specializálódott. További információk képzettségéről és eredményeiről a LinkedIn profilján található.

Remélem, hogy segítségére voltam!

Ne gondolkodjon, kérdezzen! Várom megkeresését!

Elképesztő sikereket kívánva:

Hollókövi Béla
CMC – bejegyzett vezetési tanácsadó

Az adott cikk linkje: https://hollokovi.hu/mit-terveztunk-2020-ra/mentalis-egeszseg/