Return to Mit terveztünk 2020-ra

Folyamatbányászat

2019-ben elkezdtem foglalkozni a Folyamatbányászat kérdéskörével. Ebben a szolgáltatásban partnerem az MKB Consulting Kft. A szolgáltatáshoz a Celoins rendszerét használjuk fel.

Szeretném, ha elolvasná ezt a cikket. Szerintem Önnek is hasznos lehet, nem lepődnék meg, ha ön is találkozott az alábbi problémákkal:

Átgondolta-e, hogy mennyibe kerül egy folyamat vállalkozása számára? További információk itt találhatók!

Kiszámolta-e, hogy mennyi pénzügyi erőforrást kötnek le folyamataik? További információk itt találhatók!

Tudodja-e milyen veszteségei lehetnek a még a folyamataikon? Részletesebben itt foglalkozunk ezzel a kérdéssel!

Bizonytalan? Ne hezitáljon, keressen meg minket!

Saját kockázatunkra felmérjük milyen eredményeket hozna önnek egy folyamat bányászat projekt (=Digital Consulting Project, vagy DCP)

Ennek során….

 • meghatározzuk az Ön szervezeténél a DCP -vel kapcsolatos valós üzleti igényeket;
 • kiválasztjunk egy vizsgálandó folyamatot, meghatározzuk DCP terjedelmét;
 • feladatunk a kiválasztott folyamat megértése és „alapszintű” feltárása;
 • meghatározzuk elemzési szempontrendszert
  (a Key Performance Indicator-okat, vagy KPI-okat );
 • meghatározzuk a DCP-vel kapcsolatos sikerkritériumokat.

Néhány napon belül ismertetjük az eredményeket, ekkor Ön döntheti el, hogy tovább folytatja velünk a DCP -t, vagy felfüggeszti azt.

Átgondolta-e, hogy mibe kerül egy folyamat működtetésének költsége?

Például, ha egy folyamaton 8 ember dolgozik egész évben, akkor a nyolc emberre eső költségeket kell számolni. Ennek meghatározó eleme a munkabérköltség, amely példánkban havonta 6-800 eFt/fő-t tehetnek ki. Erre rakódnak rá még olyan közvetett költségek, mint az iroda, a menedzsment, az informatikai infrastruktúra költsége. Nem vagyunk messze a valóságtól, ha havonta 1.000 eFt/fő költésggel számolunk. Ez összességében évente 8 x 1.000 x 12 = 96.000 eFt. És itt nem számoltunk a szabadságokkal, a helyettesítésekkel stb. Példánkban gyorsan összejön az 100 mFt/év folyamatköltség.

Hány ilyen folyamat van az Ön vállalatánál?

Mi lenne, ha segítenénk megtakarítani ennek a költségnek a 10-15%-át? Hogy lehetséges ez?

 • Csökkentsük az ismételten elvégzett munkalépések számát!
 • Egységesítsük a munkafolyamatot, hagyjuk el a nem hatékony folyamatváltozatokat!
 • Emeljük a folyamat automatizáltságát!

Ez csak abban az esetben lehetséges, ha pontosan tisztában vagyunk, a jelenlegi folyamataink ténylegesen miképpen futnak le, mekkora emberei erőforrást kötnek le valójában?

A folyamatok élőmunkaráfordításának csökkentésének az eszköze a Celonis Folyamat Bányászat technológiájának alkalmazása.

Kiszámolta-e, hogy mekkora pénzügyi forrást kötnek le folyamatai?

Nézzünk egy példát, hogy mire gondolok? Vegyük, egy 1 Mrd Ft-os árbevételű KKV számlázási folyamatát. Az 1 Mrd Ft árbevételnek az év 250 napján kell befolyni, amely napi 3,3 MFt árbevételt jelent. Tegyük fel, hogy az árbevétel a termék kiszállítását követően átlagosan 15 nap alatt folyik be. Ez azt jelenti, hogy a KKV-nek átlagosan napi 41 MFt kinnlevőséget kell folyamatosan finanszírozni.

Ugyan az MNB szerint a folyószámlahitelek kamatlába 2019-ben 2%-ra csökkent (lásd fenti ábrát), akkor is ennek a költségnek a finanszírozása, csak egy folyamat esetén évi 822 eFt éves kamatterhet jelent a vállalatnak.

Ha a szóban forgó KKV-nál az átlagos befolyási időt 15 napról 7-re lehetne csökkenteni, akkor ez a kamatterher is a felére tudna csökkenni!

Vegyük észre, hogy ez csak egyetlen egy folyamat! Egy vállalatnál számos olyan folyamat van, amelynél ez a vizsgálat megtehető.

Hogyan lehetne mindezt véghezvinni?

 • Mérjük meg, hogy mi okozza a 15 napos átlagos átfutási időt! Optimalizáljuk a folyamatot!
 • Csökkentsük az ismételten elvégzett munkalépések számát!
 • Emeljük a folyamat automatizáltságát!

A folyamatok átfutási időnek a csökkentésének az eszköze a Celonis Folyamat Bányászat technológiájának alkalmazása.

Tudja-e milyen egyéb veszteségeik lehetnek a még a folyamataikon?

Bármelyik folyamatot is kiválaszthatják, folyamataik hatással vannak az árbevételükre és költségeikre. Ezek pedig befolyásolják a profit nagyságát.

Például az előbb említett 1 MrdFt árbevételű KKV profitrátája legyen 20%. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozás költsége 800 MFt. Minden olyan átalakítás, fejlesztés, amely képes növelni az árbevételt, vagy képes csökkenteni a költségeket, az javít a cég profitabilitásán.

Nézzünk egy példát! Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint a vizsgált KKV-nál a megrendelések átlagosan 1,5%-át lemondják. A lemondott megrendelések egy része azért gyártásba kerül, megtörténik az alapanyagok beszerzése, esetleg le is gyártják a terméket. Évi 1MrdFt árbevétel esetén ez évente 15MFt lemondott megrendelést jelent, amelyre a 20% profitráta miatt 12MFt költség jut.

Ha a folyamatokat olyan módon tudjuk átalakítani, hogy a lemondott megrendelések átlagosan 20% esetén nem jelenik meg a kiadás, akkor ez éves szinten 2,4 MFt megtakarítást fog eredményezni.

Remélem, hogy segítségére voltam!

Ne gondolkodjon, kérdezzen! Várom megkeresését!

Elképesztő sikereket kívánva:

Hollókövi Béla
CMC – bejegyzett vezetési tanácsadó

Az adott cikk linkje: https://hollokovi.hu/mit-terveztunk-2020-ra/folyamatbanyaszat/