Kerülje el Ön is a kockázatokat! (1. rész)

Döntsön hatékonyabban! Ez egy korábbi bejegyzésem címe, ahonnan letölthet egy praktikus eszközt, amelyet Önnek készítettem. Ezt követően további cikkeket olvashat itt, itt, itt és itt.

Ha ezeket mind elolvasta és alkalmazza, akkor óriás lépést tett abban az irányba, hogy döntéseit megalapozza: ki tudja tűzni céljait, össze tud állítani egy feladatlistát, meg tudja határozni a feladathoz tartozó komplexitást.

Most a kockázatokról esik szó! Kérdés, hogy mit értünk kockázat alatt: Hogyan értékeljük egy adott feladat kockázatosságát? Mi a különbség a veszély és a kockázat között? Mit tegyünk a kockázatok csökkentése érdekében?

 A kockázatról lépésről, lépésre..

Kockázat valamely cselekvéssel járó veszély, veszteség lehetősége.

A kockázat vizsgálatához szükség van valamilyen cselekményre. Cselekmény nélkül nem beszélhetünk kockázatról!

Nagyon fontos, hogy nem kockázat az, ami bizonyosan bekövetkezik, vagy biztosan nem következik be. Természetesen egy projekt kapcsán ezekkel a lehetőségekkel is foglalkozni kell, de nem a kockázatkezelés során!

Veszély a nem ismert negatív hatású vagy valószínűségű esemény.

Negatív hatású esemény cselekménytől  függetlenül is előfordulhat, de csak attól válik kockázattá, hogy egy cselekményhez kötődik. Veszély azonosítása esetén meg kell határozni, hogy milyen cselekménnyel lehet azt elkerülni, vagy  annak hatásait csökkenteni. Az így meghatározott cselekmény sikere, vagy kudarca, az már kockázat.

A negatív hatás (kellemetlenség, rossz, baj, kár, katasztrófa) nem más, mint a kitűzött célok meghiúsulása, vagy a tervezett erőforrások, illetve időtartam túllépése.

Egy lehetséges kudarc a megbízói elégedetlenséggel együtt járó kockázat.

Folytatása következik…

Ne gondolkodjon, kérdezzen! Várom megkeresését!

Elképesztő sikereket kívánva:

Hollókövi Béla
CMC – bejegyzett vezetési tanácsadó

Az adott cikk linkje: https://hollokovi.hu/2018/02/05/en-is-elkerulom-a-kockazatokat-1-resz/