Döntsön hatékonyabban!

Most bemutatom, hogy miképpen lehet hatékonyabb döntéseket hozni.

Íme egy rövid feladatlista!

Példaként nézzünk egy projekttel kapcsolatos feladatokat. Egy ilyen feladatlista összeállítása nem ördöngösség. Hasonló feladatlista állítható fel projekten kívüli tevékenységek esetén is.

Döntést kell hoznunk, hogy melyik feladatot végezzünk el először és mit későbben? Esetleg mely feladatokat kell további alfeladatokra osztani?

Csoportosítsuk a feladatokat!

Első lépésként értékeljük, csoportosítsuk a feladatokat kockázat, üzleti hozzáadott érték és komplexitás szerint.

Az értékelés eredményeképpen egy a 2. táblázatban szereplő feladatsort kapjuk.

(A 2. táblázatban a feladatokat – a könnyebb érthetőség érdekében – az 1. táblázathoz képest átneveztük.)

Az egyes feladatok esetén mindhárom jellemzőt egy-egy számmal értékeltünk, ahol a nagyobb szám a  nagyobb kockázatot, a nagyobb hozzáadott értéket és a nagyobb komplexitást jelzi.

Hogy miképpen lehet a feladatokat kockázat, hozzáadott érték, és komplexitás szerint csoportosítani, arra a következő bejegyzésben fogunk példát adni.

Tanácsadói négyzet

Ha az egyes feladatok értékelése megtörtént, akkor már csak ábrázolnunk kell a feladatokat egy tanácsadói négyzetben.. A fenti feladatlista esetén az alábbi ábrát kapjuk:

Tanácsadói négyzet

Milyen sorrendben végezzük a feladatokat?

Ezt követően az alábbi sorrendben kell a feladatokat végrehajtani:

  1. Első lépésként a nagy kockázattal, és nagy hozzáadott értékkel rendelkező feladatokkal kell foglalkozni (a diagramon 1. számmal jelölt térnegyed). Hogy miért? Mert, ha egy kockázatos feladatot nem tudunk megoldani akkor előfordulhat, hogy emiatt gyökeresen át kell alakítani projektünket, akkor legyen időnk erre. Az előfordulhat, hogy egy ilyen esetben projekt “bedől”! Ez esetben elérjük, hogy a projekt a lehető legkisebb költség mellett dőljön be,
  2. Második lépésként a nagy hozzáadott értékű, de kevésbé kockázatos feladatokat kell megoldani (a diagramon 2. számmal jelölt térnegyed). Ez már gyorsan fog menni!
  3. Ezt követi a kis hozzáadott értékű, és kis kockázattal rendelkező feladatok (a diagramon 3. számmal jelölt térnegyed). De azt meg kell gondolni, hogy ezekre egyáltalán szükség van-e? Ha nem, akkor inkább hagyjuk el ezeket.
  4. És végül a nagy kockázattal rendelkező és kis hozzáadott értékkel rendelkező feladatokat (a diagramon 4. számmal jelölt térnegyed) ha lehet, egyáltalán NE valósítsuk meg! Ez nem mindig egyszerű, mert amit javaslok az nem más, az a projekt terjedelmének a csökkentése.

Ajándék eszköz 

Annak érdekében, hogy Ön is hatékonyan tudjon döntést hozni, töltse le az általam is alkalmazott eszközt innen:

01Ajándék_DöntésiTábla_v02

.Az döntési táblában 8 feladat kiköltési lehetséges. A feladatok és értékelésük szabadon módosíthatóak. Használja és adja tovább! Felhasználására az alábbi licenc vonatkozik:

CC-BY_SA 4.0

Vegye igénybe segítségünket!

Ne gondolkodjon, kérdezzen! Várom megkeresését!

Elképesztő sikereket kívánva:

Hollókövi Béla
CMC – bejegyzett vezetési tanácsadó

Az adott cikk linkje: https://hollokovi.hu/2017/12/10/dontson-hatekonyabban/